Untitled Document
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

  Αναζήτηση
Δελτίο τύπου 1ου Γυμνασίου Γαλατσίου στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το σχολείο εδώ και δύο χρόνια έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή  Ένωση να συμμετάσχει μαζί με άλλα έξι Ευρωπαϊκά σχολεία από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ισπανία και την Πορτογαλία στο πρόγραμμα Comenius με τίτλο “Foreign mirrors”, με σκοπό την καλύτερη γνωριμία και την άρση των προκαταλήψεων των νέων της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου εκπροσώπησαν την Ελλάδα συμμετέχοντας σε όλο το φάσμα των παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία των χωρών αυτών.

Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, στις 9.30 π.μ., ο Δήμαρχος Γαλατσίου  κ. Τσίρος Κυριάκος, υποδέχθηκε στο «Καμίνι» τους Ευρωπαίους μας φίλους. Ο καθηγητής αρχιτέκτονας κ. Επιτρόπου Αντώνιος ξενάγησε τις αποστολές που έμαθαν για την αρχική χρήση της ασβεστοκάμινου και το ρόλο που έπαιξε στην ιστορία και την ανοικοδόμηση ολόκληρης της Αθήνας.Στη συνέχεια το σχολείο στολισμένο με σημαίες των συνεργαζομένων χωρών και οι μαθητές σύσσωμοι, κρατώντας χειροποίητα σημαιάκια, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τους ευρωπαίους συμμαθητές τους.

Μετά τις πρώτες γνωριμίες, πήγαν στην καταστόλιστη αίθουσα εκδηλώσεων, όπου παρακολούθησαν μια γιορτή οργανωμένη προς τιμήν τους από μαθητές και  μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου.

Αρχικά έγινε παρουσίαση στα αγγλικά της πόλης του Γαλατσίου από την αρχαιότητα έως σήμερα, με παράλληλη προβολή αρχειακού υλικού και αναδείχθηκαν οι σύγχρονες υποδομές και ομορφιές της. Επιπλέον δόθηκε έμφαση στο έμψυχο υλικό της πόλης μας, κορμό του οποίου αποτέλεσαν οι πρώτοι κάτοικοι που ήλθαν από την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, ιδιαιτέρως δε τη Νάξο. Κατόπιν ερμηνεύτηκαν παραδοσιακά τραγούδια από τις αντίστοιχες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονταν εικόνες από τη πολιτιστική κληρονομιά και τα αξιοθέατά τους.

Στη συνέχεια έγινε προβολή ενός βίντεο με θέμα στην Αθήνα και τις γειτονιές της, που ετοίμασε με πρωτότυπο υλικό η μαθήτρια Έρι Κονιτοπούλου.

Τέλος στην ηλιόλουστη αυλή του σχολείου, το χορευτικό της Γ’ Γυμνασίου, αποτελούμενο από 15 μαθητές και μαθήτριες ντυμένους με παραδοσιακές ενδυμασίες, αποδόθηκαν οκτώ χοροί από τις εν λόγω περιοχές της πατρίδας μας. Ιδιαίτερο ενθουσιασμό προκάλεσε ο κρητικός πεντοζάλης. Η γιορτή έκλεισε με δύο μοντέρνες χορογραφίες από επτά μαθήτριες και κατέληξε σε πάρτι για όλους τους προσκεκλημένους. Οι γονείς των μαθητών του σχολείου παρέθεσαν γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα στους επισκέπτες μας, στους ποίους προσφέρθηκαν και αναμνηστικά δώρα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολικό χώρο, τα φιλοξενούμενα παιδιά μαζί με  ομάδα Ελλήνων μαθητών  ζωγράφισαν και αντάλλαξαν τις δημιουργίες τους σε ένδειξη φιλίας υπό την καθοδήγηση της Κας Κουβεντάρα Κων/νας, καθηγήτριας Καλλιτεχνικών.

Στην εκδήλωση του σχολείου, το Δήμο Γαλατσίου εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Δήμος Κων/νος , Μαθηματικός και η Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου κα Παπαδιονυσίου Χριστίνα, Φιλόλογος και παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του 1ου Γυμνασίου Γαλατσίου κ. Μπιτσάκης Αντώνιος καθώς και διευθυντές και καθηγητές από γειτονικά σχολεία.

Ακολούθησε  προγραμματισμένη επίσκεψη στον ιστορικό χώρο του Μαραθώνα. 

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με πολιτιστική εκδήλωση στο κέντρο διασκέδασης «RUST» στο Γαλάτσι, που συνδιοργανώθηκε από τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Γαλατσίου, όπου όλοι μαζί,  Έλληνες και ξένοι φίλοι διασκέδασαν και χόρεψαν υπό τις μελωδικές νότες του Μιχάλη Λιαγούρη και της ορχήστρας του που άναψε το κέφι και ανέδειξε τη μουσική μας κληρονομιά.

Στις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα συνεχίστηκε στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας , των Δελφών, και του Σουνίου. Η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με μια κρουαζιέρα  στο γραφικό νησί του Πόρου, στην Ύδρα με το αμφιθεατρικό της λιμάνι και στην όμορφη Αίγινα. Εκεί ξεναγήθηκαν στο Ναό της Αφαίας Αθηνάς και τον χριστιανικό ναό του Αγίου Νεκταρίου. Η κρουαζιέρα αυτή έδωσε την ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν το χρώμα των Ελληνικών νησιών.

Διοργανωτές της ελληνικής συμμετοχής του προγράμματος Comenius ήταν ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Γαλατσίου Κος Κωνσταντίνος Καρλής, καθηγητή Πληροφορικής, με τη συνεργασία του Κου Κωνσταντίνου Ζέρβα, μαθηματικού, της Κας Μαίρης Αυγουστάκη, φυσικού και της Κας Φατλέ Στέλλας.  Η Κα Ειρήνη Γαβαλά- Οικονόμου, φιλόλογος, επιμελήθηκε τη γιορτή, ο Κος Χρήστος Αρμένης, μουσικός κάλυψε μουσικά τα τραγούδια, συνοδευόμενος από τη μαθήτρια Μαρία Σπυράτου. Τέλος η φοιτήτρια της Βιολογίας και δασκάλα χορού Κα Πωλίνα Κουφοπούλου δίδαξε τους παραδοσιακούς χορούς.

Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και στο καφεκοπτείο Βραζιλιάνος. Επίσης στους πολλούς αφανείς εθελοντές, γονείς και φίλους, που βοήθησαν με προσωπική δουλειά και μέριμνα για την επιτυχία του Προγράμματος.

Ο   Διευθυντής

Καρλής ΚωνσταντίνοςΚαταχωρήθηκε στις Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014  
Επιστροφή     

Είσοδος Εγγραφή
Copyright 2010 by G-magazine