Φορτώνει

wait a moment

G magazine > Νέα > Προγραμματική διακήρυξη της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι από κοινού»

Προγραμματική διακήρυξη της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι από κοινού»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 Στη νέα εποχή

 Με το νέο θεσμικό πλαίσιο

Να ενώσουμε δυνάμεις

Για ένα δήμο καμάρι των κατοίκων του 

 Ποιοι είμαστε.

 • Στη Δημοτική Παράταξη ΓΑΛΑΣΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ  συμμετέχουν ενεργοί αριστεροί και δη­μο­κρατικοί προοδευτικοί πολίτες, άνδρες και γυναίκες, με κοινωνικές και οικολογικές ευαισθησίες που οραμα­τίζονται μια κοινωνία με συνοχή, σε μια πόλη που προσφέρει ποιότητα ζωής.
 • Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη τη συνύπαρξη των λαών, τα κοινωνικά, πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα, τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση, το περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους, ενώ αντιμάχονται την ξενοφοβία, τις διακρίσεις, το ρατσισμό και το σκοταδισμό.
 • Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται, σε συλλόγους και φορείς συνδικαλιστικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς.
 • Επιδιώκουμε να ενώσουμε δυνάμεις με όσους έχουν ανάλογη οπτική και ανιδιοτελή δράση γιατί μόνο με την κινητοποίηση και συνεργασία ενεργών πολιτών και φορέων μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του Δήμου και της πόλης μας, άρα και οι συνθήκες ζωής των κατοίκων της.

 Το ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον

Οι πληγές των μνημονίων κλείνουν σιγά σιγά. Η ανεργία μειώνεται, ο υποκατάστατος μισθός καταργείται, ο βασικός αυξάνεται, ελαφρύνσεις προγραμματίζονται και εργασιακά δικαιώματα αποκαθίστανται. Ενισχύονται η παιδεία και η υγεία – απόκτησαν πρόσβαση στα νοσοκομεία δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστοι. Σημαντικοί δείκτες της πραγματικής οικονομίας βελτιώνονται. Η ανελέητη λιτότητα και η φτωχοποίηση, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων δεν ήρθαν από το πουθενά. Ήρθαν σαν συνέπεια της υπερχρέωσης, των σκανδάλων, της φοροδιαφυγής, της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων, και της εξαγωγής πολλών δις παράνομου πλουτισμού. Είχαν προηγηθεί αποβιο­μηχάνιση και αποσάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, υπερκοστολογημένα και με μεγάλες μίζες έργα (π.χ. Ολυ­μπιάδα) και   εξοπλισμοί. Έτσι ήρ­θε η χρεοκοπία, η συνεννοημένη  είσοδος του ΔΝΤ και τα μνημόνια.

Τώρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τα ελπιδοφόρα επιτεύγματα στην οικονομία, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και με την αναβάθμιση της χώρας διεθνώς, μπαίνουμε στη νέα εποχή με καλύτερες προοπτικές.

Η απαλλαγή από τη σκληρή επιτήρηση, το χτύπημα της διαπλοκής, το νοικοκύρεμα και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η αξιοποίηση της καινοτομίας, της τεχνολογίας και των νέων επιστημόνων, η ανάπτυξη των υποδομών και το αναπτυξιακό σχέδιο που συντάσσεται ύστερα από συνεργασία  με τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση και τους φορείς, όλα αυτά αποτελούν στοιχεία για ελπιδοφόρο αύριο. Στην ανασυγκρότηση της χώρας προβλέπεται σημαντικός και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πώς βλέπουμε την Αυτοδιοίκηση

Πιστεύουμε πως ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος για να λειτουργεί αποτελεσματικά πρέπει να προωθεί τόσο στο  διοικητικό όσο και στο πολιτικό του σύστημα την αποκέντρωση. Η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού είναι ο κατ’ εξοχήν  θεσμός αποκέντρωσης. Σήμερα δύο βασικά ζητούμενα της χώρας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και  η συγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Σε αυτά όπως και στην ενεργοποίηση των πολιτών μπορεί και πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χρειάζεται έτσι αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης,  που  σημαίνει αύξηση των αρμοδιοτήτων της και φυσικά αντίστοιχη αύξηση των πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών.

Η Αυτοδιοίκηση και ειδικά ο πρώτος της βαθμός, ο Δήμος, ως ο πλησιέστερος προς τον πολίτη θεσμός εξουσίας και ως ο κατεξοχήν λαϊκός θεσμός -πυλώνας ενεργού συμμετοχής των δημοτών πρέπει να είναι διοικητικά ικανός και πολιτικά δημοκρατικός.

Για να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο η Αυτοδιοίκηση έπρεπε να αλλάξει το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο συγκρότησης. Αυτό επιδιώκει ο νέος Νόμος με την Απλή Αναλογική που θεσπίζει.

Με την απλή αναλογική η συνεργασία γίνεται περίπου κανόνας. Και στην περίπτωση των Δήμων η συνεργασία είναι δυνατή ακόμα και με άτομα ή δημοτικές κινήσεις διαφορετικών πολιτκών και ιδεολογικών αφετηριών. Διότι το  βασικό πεδίο είναι τα τοπικά προβλήματα ενώ η επικοινωνία των αυτοδιοικητικών είναι πιο άμεση και η προγραμματική σύγκλιση πιο εύκολη. Είναι όμως σημαντικό για το Δήμο να έχει κυρίαρχο ρόλο στη λήψη αποφάσεων το Δημοτικό Συμβούλιο,  ενώ θα πρέπει να ενισχυθούν οι επιτροπές του Δήμου (Οικονομική, Ποιότητας ζωής και Σχολική Επιτροπή).

Ο Δήμος μας σήμερα

Στην πόλη μας,  για χρόνια οι δημοτικοί “άρχοντες” αλλά και  διάφοροι δημοτικοί “παράγοντες” μεταπηδούσαν με άνεση ανάμεσα σε παρατάξεις  υποστηριζόμενες κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ  είχε γίνει φανερό ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ τους.

Ο τρόπος διοίκησης κοινός: Αδιαφάνεια, αυθαιρεσία, αυταρχική συμπεριφορά, προσωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης, στεγανά, παρατυπίες, έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού εσκεμμένα ή μη, χαρακτηρίζουν διαχρονικά τη δημοτική αρχή. Δεν υπάρχει δημοκρατική και συναινετική λειτουργία στα όργανα δεν τηρούνται κανόνες και ρυθμίσεις.

Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση, η κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων, η συγκοινωνία και η έλλειψη προσβάσιμων ελεύθερων χώρων είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τους κατοίκους.

Ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου, οι υπηρεσίες του, η κατάσταση στην πόλη αλλά και οι ανάγκες της κάθε ομάδας κατοίκων του Γαλατσίου (της νεολαίας, των ηλικιωμένων, των παιδιών, των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των ανθρώπων με αναπηρία) που δεν καλύπτονται και δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε, οδηγούν σε ένα κοινό συμπέρασμα: Παντού χρειάζονται βελτιώσεις, παρεμβάσεις, νοικοκύρεμα. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, σωστός προγραμματισμός και καλύτερη διαχείριση. Χρειάζεται αμεσότερη επαφή και επικοινωνία δήμου και κοινωνίας, τελικά χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας.

Το όραμά μας

Οραματιζόμαστε μια πόλη φιλική, λειτουργική, ανοιχτή, καθαρή και προσβάσιμη σε όλους, που επιτρέπει στους κατοίκους της να βγουν στο δημόσιο χώρο, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν. Θεωρούμε κυριότερα ζητούμενα μιας πόλης  την κοινωνική συνοχή, τη συνεργασία την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή. Πρέπει να ενθαρρύνονται όλοι οι κάτοικοι ώστε ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ να συμμετέχουν και να  φροντίζουν  τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Ο Δήμος θα λειτουργεί πιο σωστά και εύρυθμα όταν υπάρχει διαφάνεια, όταν οι κάτοικοι ενημερώνονται συστηματικότερα και έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν, να διατυπώνουν αιτήματα, προτάσεις και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.

Κυρίως μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην καλλιέργεια της συνείδησης του ΠΟΛΙΤΗ: εκείνου που αντιμετωπίζει τη δημόσια (δηλ. την κοινή μας)  περιουσία με την ίδια έγνοια όπως και την ατομική του, που έχει άποψη και συμμετέχει στις αποφάσεις για την κοινή μας καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής μας και παίρνει γι’ αυτά και την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί.

Θέλουμε μια πόλη πιο φιλική, πιο καθαρή, πιο ελκυστική. Να μπορείς να περπατάς και να θέλεις να περπατάς στην πόλη σου περισσότερο. Να μπορείς χωρίς εμπόδια να τσουλάς το καροτσάκι με το μωρό και το  καρότσι με τα ψώνια. Να μπορούν να κυκλοφορούν και να λειτουργούν οι ΑΜΕΑ και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Να ξαποσταίνουμε σε χώρους ελεύθερους από αυτοκίνητα και με περισσότερο πράσινο. Να συναντιόμαστε με τους φίλους και συμπολίτες  μας, σε μια πλατεία – σημείο αναφοράς της πόλης αλλά και στη σε κάθε γειτονιά να υπάρχουν χώροι συνάντησης των κατοίκων. Όλοι οι ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι να είναι  φροντισμένοι, ευχάριστοι και προσβάσιμοι σε όλες τις ηλικίες, οι παιδικές χαρές να είναι ασφαλείς. Αξιοποιώντας το Άλσος, το δασοκτήμα και το Παλαί στο πλαίσιο   της διαδημοτικής ενοποίησης των Τουρκοβουνίων να έχουμε, με συστηματικότερη δεντροφύτευση και φροντίδα, ένα μοναδικό χώρο αναψυχής και ένα μεγάλο πράσινο περίπατο, που μπορεί να φτάνει ως το Πεδίο του Άρεως

Η πόλη πρέπει να αποκτήσει μέσα στον οικιστικό της ιστό ένα μεγάλο και κατάλληλο χώρο για θεατρικές και άλλες παραστάσεις και εκδηλώσεις. Να δημιουργηθεί δημοτικός κινηματογράφος, στο  δεσμευμένο γι’ αυτό χώρο του πρώτου σινεμά της πόλης, της Ζαΐρας.

 Οι βασικοί μας στόχοι

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να στηρίζεται στους κατοίκους και τους φορείς τους σε περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία. Αυτό θα βοηθήσει να γίνει το Γαλάτσι μια πιο ανθρώπινη πόλη, ξεπερνώντας τα προβλήματα που δημιούργησαν οι κακές διοικήσεις και  η οικονομική και κοινωνική κρίση.

 • Να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης χωρίς τροφή, στέγη, περίθαλψη, ρεύμα.
 • Να μην υπάρχει κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης.
 • Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών υπηρεσιών, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις, για την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου.
 • Να προχωρήσει η ανακύκλωση των απορριμμάτων στην πηγή, με δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο.
 • Να προωθηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας και η χρήση ήπιων μορφών ενέργειας, για την κάλυψη όλων των δημοτικών αναγκών.
 • Να προστατευθούν οι δημόσιοι χώροι του δήμου από την ιδιω­τικοποίηση και οι δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις από τις καταπατήσεις και την καταστροφή.
 • Να αξιοποιηθούν το Άλσος το δασόκτημα και το Παλαί, στο πλαίσιο της διαδημοτικής ενοποί­ησης των Τουρκοβουνίων, ως υπερτοπικοί χώροι αναψυχής και αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Να ενισχυθεί η σύνδεση της ‘απέναντι όχθης’ (΄Παλαί Ομορφοκκλησιά, Νέα Ιωνία) με βύθιση της λεωφόρου Βεΐκου ή δεύτερη πεζογέφυρα στα φανάρια.
 • Να δημιουργηθεί Κέντρο Πόλης στο Παλαιό Τέρμα, σε επωφελή συνδυασμό με την κατασκευή της γραμμής του μετρό.
 • Να ενισχυθούν η συμμετοχή στα κοινά και οι δεσμοί των κατοίκων στις γειτονιές με τη δημιουργία και διάθεση δημόσιων χώρων συνάντησης (λειτουργικές πλατείες, επιλεγμένες πεζοδρομήσεις, χώροι σχολείων).
 • Να δημιουργήσουμε κίνητρα ενεργοποίησης και συμμετοχής της νεολαίας.

Φίλες και φίλοι

Σας καλούμε, όλες, όλους και ιδιαίτερα τη νεολαία, να έρθετε μαζί μας, με τις ιδέες και προτάσεις σας, για να να ανατρέψουμε το παλιό, και να φτιάξουμε ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ μια σύγχρονη πόλη, που δε θα την κατοικούμε απλώς, αλλά θα τη ζούμε και θα τη χαιρόμαστε.

                                                  Γαλάτσι 12 Σεπτεμβρίου 2018

Για τη Δημ. Κίνηση ΓΑΛΑΤΣΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ

Ράνια Καλαντζή, επικεφαλής και προτεινόμενη υποψήφια δήμαρχος,

Τα λοιπά μέλη της  Συντονιστικής Γραμματείας

Δημ. Σκούντζος –συντονιστής, Ν. Χωριανόπουλος -αναπλ. Συντονιστής, Ζωή Αναγνώστου, Χρυσ. Γκοντίνου,  Κατ. Ζωγράφου,  Νίκη Θεοδοσοπούλου, Δ. Κουτσιαύτης, Β. Μαστρογιάννης, Τάσ. Μπαμπάνας, Δ. Μπουλούτης