Φορτώνει

wait a moment

G magazine > Νέα > «Περί ΠΑΛΑΙ το ανάγνωσμα» του Γιώργου Οικονομόπουλου

«Περί ΠΑΛΑΙ το ανάγνωσμα» του Γιώργου Οικονομόπουλου

Μεγαλώνοντας και ζώντας στο Γαλάτσι, έμαθα κάτι πολύ σημαντικό: μια απόφαση του σήμερα διαμορφώνει και επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων πολλά χρόνια ή και δεκαετίες μετά. Η απόφαση του αείμνηστου Βασίλη Παπαδιονυσίου να διεκδικήσει δυναμικά το χώρο του Άλσους και να προχωρήσει στην κατασκευή του αθλητικού κέντρου, συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη μας τα επόμενα χρόνια, με πολλές επιτυχίες των συλλόγων μας. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο (σήμερα παίζω επαγγελματικά στη FUTSAL Παναθηναϊκός) και συνειδητοποίησα πόσο σημαντικές ήταν οι αθλητικές υποδομές του Άλσους για την ανάπτυξη των συλλόγων και την προσπάθειά τους να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για τον αθλητισμό.

Τις σκέψεις αυτές έκανα,  επισκεπτόμενος το χώρο του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ) για να παρακολουθήσω μια αθλητική εκδήλωση και ενθυμούμενος τους αγώνες των ενεργών πολιτών και του Δήμου Γαλατσίου από το 2004 και μετά για να μην εμπορευματοποιηθεί ο χώρος. Όπως και την αγωνία που μου εξέφραζε ο πατέρας μου Γιάννης Οικονομόπουλος την περίοδο 2006-2010, που ήταν δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος της τότε Διοίκησης, συμμετέχοντας ενεργά σε όλη την προσπάθεια και τις κινητοποιήσεις για την αποτροπή λειτουργίας εμπορικού κέντρου ιδιωτικών συμφερόντων.
Όλα αυτά τα θυμήθηκα, βλέποντας σήμερα το ΠΑΛΑΙ να λειτουργεί ως αθλητικός και πολιτιστικός χώρος. Αθλητικοί σύλλογοι της πόλης μας χρησιμοποιούν τους χώρους για άθληση, πολιτιστικοί σύλλογοι κάνουν εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα πραγματοποιούνται κάθε τόσο, το Γυμναστήριο Γυναικών του Δήμου και τα Στέκια Νεολαίας στεγάζονται πλέον εκεί…  Αν είχε λειτουργήσει ως εμπορικό κέντρο, αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά θα είχε διαμορφωθεί το κτίριο, ο περιβάλλων χώρος, η κίνηση των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή, πόσο θα είχε υποβαθμιστεί και επιβαρυνθεί ο χώρος του γειτονικού Άλσους και το βυζαντινό μνημείο της Ομορφοκκλησιάς, αλλά και ποια θα ήταν η κατάσταση της ήδη δοκιμαζόμενης από την οικονομική κρίση τοπικής αγοράς!
Σε μια εποχή που τα άλση, τα πάρκα, οι πλατείες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Δήμων των πόλεων προσφέρονται για ανέξοδη  ψυχαγωγία και άθληση όλης της οικογένειας, είναι πολύ σημαντικό για εμάς στο Γαλάτσι να έχουμε δύο γειτονικούς χώρους(Άλσος, Παλαί), με σημαντικές αθλητικές υποδομές, ανοικτούς στους κατοίκους.
Στα πλαίσια της προάσπισης του δημόσιου και αθλητικού του χαρακτήρα της ολυμπιακής εγκατάστασης, υπήρξαν αντιδράσεις και καλόπιστη κριτική για την ενοικίαση χώρων σε ιδιώτες για διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και τηλεοπτικά μουσικά show.  Σήμερα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ενοικιάσεις αποτελούν μέρος ενός ρεαλιστικού σχεδιασμού με εφικτή προοπτική για τη βιωσιμότητά του, αλλά και αναπόφευκτες στα πλαίσια της κερδοφόρας αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που έχει περιέλθει στην ΕΤΑΔ, μεταξύ της οποίας και το Ολυμπιακό Γυμναστήριο. Όπως είναι γνωστό, η ΕΤΑΔ παραχώρησε το Παλαί στο Δήμο Γαλατσίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το γεγονός ότι ο Δήμος Γαλατσίου σήμερα καταφέρνει να λειτουργήσει την εγκατάσταση με επιτυχία, καταρρίπτοντας «μύθους» του παρελθόντος περί ασύμφορου κόστους λειτουργίας που μόνο ιδιώτες μπορούσαν ν’ αναλάβουν, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε μια θετική πορεία αξιοποίησης, που ανοίγει τον δρόμο για μια γενναία πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης: να αποδώσει το Παλαί στους φυσικούς του ιδιοκτήτες, δηλαδή τους κατοίκους του Γαλατσίου  και να περιέλθει πλήρως στα χέρια του Δήμου, που οφείλει να διεκδικήσει ταυτοχρόνως και τους ανάλογους πόρους. Μάλιστα, το γεγονός ότι στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας έχει πλέον εντυπωθεί το Παλαί ως «δικός μας χώρος», που δεν θα μπορούσε  να έχει διαφορετική χρήση και λειτουργία, αποτελεί σημαντικό κέρδος αλλά και ισχυρό όπλο διαπραγμάτευσης σε μελλοντικές διεκδικήσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι το όραμα της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου στα Τουρκοβούνια με την ενοποίηση των Παλαί- Άλσους Γαλατσίου-αναδασωτέας-Αττικού Άλσους, που μπορεί να φτάσει ως το Πεδίο του Άρεως, αποτελεί πάντα τη μεγάλη οικολογική πρόκληση των επόμενων δεκαετιών, της οποίας ακρογωνιαίο λίθο αποτελεί η κατοχύρωση του δημόσιου αθλητικού χαρακτήρα του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου.

 

Οικονομόπουλος Γεώργιος
Χειρουργός Οδοντίατρος
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών 
—————————–
Αχαρνών 330 (έναντι Ηλ. Σταθμού)
Κ. Πατήσια , 6978821071