Φορτώνει

wait a moment

G magazine > Η σύνταξη επιλέγει > Μέτρα στήριξης ζητάνε οι επαγγελματίες του Γαλατσίου

Μέτρα στήριξης ζητάνε οι επαγγελματίες του Γαλατσίου

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών του Γαλατσίου

Παρακολουθούμε το καινούριο επεισόδιο του σίριαλ που παίζει η κυβέρνηση στις πλάτες των επαγγελματιών, με τίτλο « Τώρα ανοίγεις, τώρα κλείνεις ». Στα προηγούμενα επεισόδια άνοιγε και έκλεινε κάθε τρεις και λίγο τα καταστήματα του λιανεμπορίου, και μάλιστα όταν μας άνοιγε το έκανε με προϋποθέσεις , όπως τα click away – click inside , που οι περισσότεροι από μας δεν είχαμε καν τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε, σε αντίθεση κυρίως με τις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου που την είχαν. Κράταγε κλειστά τα μαγαζιά της εστίασης, ενώ τώρα ανοίγει μόνο όσα έχουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο. Οι συνάδελφοι που δεν έχουν, θα πρέπει μάλλον να περιμένουν … να παίξουν στο κάποιο επόμενο «επεισόδιο».
Και για αυτούς από εμάς που ανοίξαμε όμως, τα πράγματα κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αγορά με μειωμένους μισθούς και συντάξεις, ενώ η ανεργία βρίσκεται σταθερά σε διψήφιο νούμερο , δεδομένα καθόλου ενθαρρυντικά για αυτούς που περιμένουμε να μπούνε στα μαγαζιά μας για να ψωνίσουν, για να φάνε και να ψυχαγωγηθούν, συνεπώς καθόλου ενθαρρυντικά και για εμάς.
Παράλληλα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα, για την πλειοψηφία των επαγγελματιών. Πάνω από ένα χρόνο άλλοι από εμάς ήμασταν κλειστοί, άλλοι ανοιγοκλείναμε και άλλοι υπολειτουργούσαμε. Η κυβέρνηση σε άλλους μοίρασε κάποια ψίχουλα με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε άλλους δεν έδωσε τίποτα, αδιαφορώντας για το πώς θα ζήσουμε όλο αυτό το διάστημα. Όλες οι υποχρεώσεις μετατέθηκαν για μετά την πανδημία. Η στιγμή αυτή όμως φτάνει (αν και η πανδημία είναι ακόμα εδώ) και αργά η γρήγορα θα κληθούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα, τη στιγμή που δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε ακόμα και στις βασικές ανάγκες για την επιβίωσή μας. Είναι λοιπόν φανερό ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση οπού θα δουλεύουμε μόνο για να κλείνουμε τρύπες, για τις
οποίες δεν έχουμε καμιά ευθύνη, ενώ από πάνω μας θα αιωρείται η απειλή της πτώχευσης -κατάσχεσης.
Από την άλλη, ο Δήμος φουσκώνει τα χρέη μας, όσο δε μας εξαιρεί από την πληρωμή όλων των υποχρεώσεων, για το διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.
Μέχρι τώρα, 88 στους 332 Δήμους της Ελλάδας έχουν πάρει απόφαση να απαλλάξουν τους επαγγελματίες από τα χρέη προς το Δήμο τους, για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας των καταστημάτων. Ακόμα και ο Δήμος Αθηναίων, που είναι γνωστός για την φοροεισπρακτική πολιτική του, μετά από πίεση, πήρε αυτή την απόφαση, σε Δημοτικό Συμβούλιο.

Μας εξοντώνουν οικονομικά και από πάνω παζαρεύουν τις ζωές μας

Στα προβλήματα του κλάδου μας, έρχονται να προστεθούν και οι τραγικές συνέπειες από τη διαχείριση της πανδημίας. Στους ήδη χιλιάδες νεκρούς, προστίθενται δεκάδες κάθε 24ωρο που περνά, οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής στην Δημόσια Υγεία εδώ και δεκαετίες, την οποία ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση.
Αποθέωσε τα lockdown και την ατομική ευθύνη, χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της. Δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας , δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα υγείας, δεν ενίσχυσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα σε σημαντικούς τομείς όπως των μεταφορών και της παιδείας δεν έκανε τίποτα για να μειώσει την διασπορά. Στους χώρους εργασίας άφησε απροστάτευτους τους εργαζόμενους με ανύπαρκτους έλεγχους για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως καταγγέλλουν εργατικά σωματεία. Έτσι όμως, όπως γλαφυρά έχει φανεί από την ίδια την πραγματικότητα, η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται. Είναι φανερό και σαφές ότι η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, λειτούργησε με γνώμονα τη λογική του κόστους – οφέλους. Προτίμησε να
επιδοτήσει τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, τα κανάλια, ακτοπλοϊκές εταιρίες, παρά να ενισχύσει την υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές.

Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση για εμάς ανοίγεται μόνο ένας δρόμος, αυτός του αγώνα και της 
διεκδίκησης.

Διεκδικούμε και ζητάμε από το Δήμο Γαλατσίου να εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα ανακούφισης με 
αναδρομική ισχύ :
Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία καταστημάτων.
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος
παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος
ηλεκτροδοτούμενων) για όλο το διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και μέχρι το τέλος του
χρόνου.
Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κουλούρια, κάστανα, άνθη κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για το 2020
και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους.
Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεων, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς τους δήμους για όλο το διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες.

Διεκδικούμε και ζητάμε από την Κυβέρνηση :
 Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Την άμεση ένταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων της εστίασης στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης κατά προτεραιότητα. Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
Τη διαγραφή τόκων και προστίμων, τη διαγραφή του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
 Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Να διαγράφουν τα χρέη για τον κλάδο υγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την υγειά να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όλο το διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενος.
 Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις

Για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας:
Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου
ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .
Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για να ξαναλειτουργήσουν τα σχολεία.
Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα την πανδημία. Να μπει τέρμα στην καταστολή.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υπογράψουν το παρόν κείμενο που θα κατατεθεί στο Δήμο Γαλατσίου, να πούμε «ως εδώ, δεν θα ανεχτούμε άλλο την εξόντωσή μας» , να παλέψουμε μαζί για τα δίκαια αιτήματά μας.

Ένωση αυτοαπασχολουμένων και Ε.Β.Ε. Γαλατσίου
e-mail: enosiemporongalatsiou@gmail.com τηλ.: 6932652055