Φορτώνει

wait a moment

G magazine > Νέα > Ανακοίνωση της Π.Ο.Α.Ε.Α. για το θάνατο της αγωνίστριας Αλεξάνδρας Κυριακίδου

Ανακοίνωση της Π.Ο.Α.Ε.Α. για το θάνατο της αγωνίστριας Αλεξάνδρας Κυριακίδου

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΕΣ ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ 1941 – 1944 ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ – ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Σήμερα 16 Φεβρουαρίου 2019 αποχαιρετούμε με πόνο ψυχής, αλλά και με απέραντη υπερηφάνεια, μια ηρωίδα πατριώτισσα, αγωνίστρια του βουνού και της εξορίας: την Αλεξάνδρα Κυριακίδου, σύζυγο του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου.

Η εκλιπούσα ήταν μια από τις Ελληνίδες γυναίκες του λαού που έγραψαν σελίδες δόξας στο μεγάλο αμυντικό πόλεμο, πόλεμο στον οποίο τελικά οφείλεται η πτώση του ναζισμού, με περιφρόνηση προς το θάνατο, με πάθος για τη λευτεριά, με απέραντη αυτοθυσία.

Η Αλεξάνδρα (Αλέκα) Κυριακίδου του Κυριάκου και της Φανής (το γένος Φωτιάδου) γεννήθηκε στις 15/3/1927 στο χωριό Επισκοπή Νάουσας του Νομού Ημαθίας. Έλαβε ενεργό μέρος στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ της χώρας μας ενάντια στους Γερμανοφασίστες κατακτητές μέσα από τις γραμμές του Ε.Α.Μ. και της Ε.Π.Ο.Ν. Νομού Ημαθίας, από το Γενάρη του 1942 μέχρι τον Απρίλιο του 1945. Συγκεκριμένα, η Αλεξάνδρα από το Γενάρη του1942 μέχρι τον Μάρτιο του 1943 ήταν μέλος του Ε.Α.Μ. Επισκοπής, στον τομέα ανεφοδιασμού και πληροφοριοδότησης των μάχιμων τμημάτων του Ε.Λ.Α.Σ. περιοχής Βερμίου. Από το Μάρτιο του 1943 –μήνας ίδρυσης της Ε.Π.Ο.Ν.– και μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας, μέσα από τις γραμμές της Ε.Π.Ο.Ν., εκτελούσε την ίδια δουλειά, δηλαδή βοηθούσε τα μάχιμα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. με εφοδιασμό (τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό, παπούτσια κ.ά.) και πληροφορίες. Κρατούσε τη διασύνδεση μεταξύ μάχιμων τμημάτων του Ε.Λ.Α.Σ. Βερμίου και παράνομων Αντιστασιακών Πολιτικών Οργανώσεων πόλεων της περιοχής.

Υπήρξε μέλος της Αντιστασιακής Οργάνωσης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης (Π.Σ.Α.Ε.Ε.Α.) και Ιδρυτικό στέλεχος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 (Π.Ο.Α.Ε.Α.) του Παραρτήματος Β΄/ Α΄ Αθήνας, με έδρα το Γαλάτσι.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Ε.Α., κατόπιν ψηφίσματος, αποφάσισε:

1. Να ειδοποιηθούν όλα τα μέλη και οι φίλοι του Παραρτήματος Β΄ και να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία, στο Β΄ Κοιμητήριο Αθηνών, στα Πατήσια.

2. Να διαβιβαστούν τα θερμά συλλυπητήρια στο σύζυγο, τα τέκνα και τους λοιπούς συγγενείς.

3. Αντί στεφάνου, να κατατεθεί το ποσόν των 50,00 ευρώ στο «Χαμόγελο του παιδιού».

Αγαπητή Αλέκα, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της προδομένης σου ψυχής από τους «σωτήρες» της δύστυχης Πατρίδας μας, με την υπόσχεση πως εμείς δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Τα παιδιά σου θα είναι υπερήφανα για την ηθική κληρονομιά που τους κληροδότησες.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Ε.Α. – Β/ Α ΑΘΗΝΑΣ με έδρα το ΓΑΛΑΤΣΙ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΠΗΛΙΟΥ